Recenze, Romantické příběhy

Doktor vězeňských věd

V dnešním článku se vypravíme na spisovatelem Jiřím Stránským, který je ústřední postavou biografické knihy Doktor vězeňských věd. A byť je kniha již staršího data, přesto se jedná o rozhovor plný velice hlubokých a aktuálních myšlenek, nad kterými je dobré se i dnes zamyslet a především na ně nezapomínat.

Přeji příjemné počtení 🙂

Doktor vězeňských věd je ve své podstatě jeden dlouhý rozhovor mezi novinářkou Renatou Kalenskou a spisovatelem Jiřím Stránským, který s přestávkami proběhl na přelomu let 2015 a 2016.

Jiří Stránský je nejen spisovatel a přispěvatel do řady novin, ale také, a možná především, bývalý politický mukl, což se jako výrazná stuha vine celým jeho životem i tvorbou. Do širšího povědomí se dostal především seriálem Zdivočelá země a také stejnojmenným románem.Ovšem za pozornost stojí i jeho ostatní romány, v čele s Baladou o pilotovi. V knize se nachází mnoho autorových názorů a postojů ke svobodě, aktuální politické situaci u nás i obecně k lidskému životu. Pro vyjádření si bere na pomoc i citáty např. sv. Augustina a dalších významných osobností.

Jak již bylo zmíněno, knihu tvoří soubor několika navazujících rozhovorů mezi autorkou knihy a Jiřím Stránským. Někdy se jedná o poklidný až filosofický rozhovor, někdy je mezi aktéry silně znatelné napětí v souvislosti s velice vyhraněnými názory, které Jiří Stránský zastává a na které má při svých zkušenostech právo.

Knihu Doktor vězeňských věd vydalo v roce 2017 nakladatelství Motto a její autorkou je uznávaná a česká novinářka Renata Kalenská, jenž za svou tvorbu mj. získala Cenu Ferdinanda Peroutky.

Hodnotit knihu podobného formátu, jakým je Doktor vězeňských věd, je téměř nemožné a tak zde nečekejte vyjádření jestli se jedná o naprostý brak nebo knihu století.

Nicméně Doktor vězeňských věd je napsán velice čtivým a poutavým způsobem i když na obsah je nutná pořádná dávka soustředění, aby byl čtenář schopen pochytit všechny zajímavé myšlenky.

Jiří Stránský patří mezi velice výjimečné osobnosti české kultury, které mají stále co říci dnešní generaci. Osobně si myslím, že by se s myšlenkami a postoji Stránského měl seznámit naprosto každý a především by se na ně v dnešní společnosti nemělo zapomínat, což se však bohužel v řadě případů děje.

Knihu Doktor vězeňských věd mohu jen vřele doporučit k přečtení naprosto každému čtenáři, který se alespoň trochu zajímá o minulost, přítomnost i budoucnost české společnosti.

Napsat komentář