Recenze, Romantické příběhy

Annie Darling – Knihkupectví u osamělých srdcí

Krásný den, vítejte u dnešního článku. Tentokrát bych vám chtěla představit lehký román Láska v knihkupectví, kterou vydalo malé české nakladatelství Sofa books.

Přeji příjemné počtení 🙂

f8092-278_bg
💞
Příběh vypráví o mladé dívce Posy Morlandové, která má v životě jednu velkou zodpovědnost, jednu velkou lásku a jedno velké trápení. Zodpovědnost má za svého malého bratra Sebastiana o kterého se po smrti rodičů starat. Lásku či spíše vášeň v jejím životě zastupuje romantická literatura, jež je jejím velkým koníčkem. A do třetice trápením je pro ni vnuk její zaměstnavatelky Sebastian Thorndyke, který má pověst největšího hulváta v Londýně.
Náš příběh začíná krátce po smrti Sebastianovy babičky a zároveň majitelky malého upadajícího knihkupectví. V závěti se ukáže, že babička odkázala svůj obchůdek Posy a nikoliv svému vnukovi. Posy se rozhodne obchod změnit v prosperující knihkupectví zaměřené na romantickou literaturu. A jak se brzy ukáže, nejedná se zrovna o ten nejlehčí cíl, zvláště v případě, kdy máte kolem sebe samé nepraktické zaměstnance a ještě se vám pod nohy neustále plete ten nesnesitelný Sebastián.
💞
 
Knihkupectví U osamělých srdcí je knihou, u které čtenář musí při hodnocení tvrdé oddělit příběh a jeho konečné grafické zpracování. Samotný příběh se čte velmi snadno a rychle. Děj příjemně zpestřují nejen slovní hříčky mezi hlavními postavami, ale také barvité popisy knihkupectví a samotného žánru romantických knih.
Ačkoliv zápletka, postavená na vzájemné zdánlivé antipatii mezi hlavními hrdiny, se v romantických příbězích objevuje velice často a v nejrůznějších variací, přesto si myslím, že kniha stojí za pozornost.
Velice neobvyklé jsou reálie, ve kterých je tento příběh zasazený. Kniha se odehrává v malém zapadlém zapadlém knihkupectví na okraji Londýna, což je v dnešní době celostátních knihkupeckých domů naprostý unikát a zvláště orientované výhradně na romantické příběhy. A díky tomu kniha bezpochyby okouzlí každou romantickou duši, protože v ní na čtenáře dýchá romantika hned v několika podobách a ne pouze ve vztahu mezi hlavními hrdiny.
Na první pohled by se mohlo zdát, že Knihkupectví U osamělých srdcí je naprosto ideální a bezchybnou knihou, avšak realita je bohužel jiná. Ačkoliv příběh, myšlenka a  dokonce i obálka je velmi kvalitně provedená, podstatně horší je jazyková stránka knihy. V knize se nalézá velké množství gramatických chyb, překlepů i stylistických nedostatků ve větách.
I když lze řadu chyb či nesrovnalostí v knihách přehlédnout a omluvit s tím, že i v nakladatelství pracují pouze lidé a ne stroje, v případě této knihy je množství pochybení značně za hranou. Přeci jen, pokud je ve zhruba 300 stránkové knize téměř 20 snadno viditelných gramatických chyb a překlepů, a to nepočítám stylistické prohřešky,… , je to již za hranou lidského chápání, jak se může něco podobného v nakladatelství stát.
Bohužel tím nakladatelství může ztratit značné procento svých čtenářů, které tyto chyby mohou trvale odradit, protože přeci jen to ukazuje na jistou neprofesionalitu redakce.
 
💞
 
Knihkupectví U osamělých srdcí jsem náhodou objevila jednom z brněnských knihkupectví a musím říci, že její nákup rozhodně stál za to. Je pravda, že výše zmíněné chyby a překlepy způsobily, že jsem poměrně dlouhou dobu přemýšlela nad svým hodnocením, ale posléze ve mne zvítězila milovnice příběhů nad aktivistkou bojující za kvalitu českého jazyka v knihách.
Kniha mne svým příběhem doslova okouzlila a myslím, že i trefně vystihla sen řady knihomolů o návratu malých tématicky zaměřených knihkupectví, ať už se jedná o zaměření na jakýkoliv žánr. A tak jsem i já v knížce našla vykreslený svůj sen – práci v malém knihkupectví či knihovně a nabízení knih, které sama ráda čtu, svým zákazníkům.
 
💞
Knihu bych vřele doporučila všem knihomolům a čtenářům, kteří dokáží překousnout vcelku jednoduchý romantický příběh a touží alespoň na chvilku vžít se do role majitele knihkupectví zaměřené na romantické knihy.
💛💛💛💛

8 komentářů: „Annie Darling – Knihkupectví u osamělých srdcí“

  1. Pěkná recenze, o knize jsem neslyšela, ale vypadá skvěle. Má nádhernou obálku, která mě zaujala na první pohled a ani anotace nevypadá špatně. Určitě se po ní podívám. (jsem si jistá, že je to knih a přímo pro mě :)) )

    To se mi líbí

    1. Moc díky :)myslím si, že pokud máš ráda romantické příběhy se vším všudy, pak tě tahle knížka rozhodně nemůže zklamat 🙂 snad jen zaúpíš nad kvalitou korektur 🙂 těším se na tvou recenzi 🙂

      To se mi líbí

  2. Moc díky :)myslím si, že pokud máš ráda romantické příběhy se vším všudy, pak tě tahle knížka rozhodně nemůže zklamat 🙂 snad jen zaúpíš nad kvalitou korektur 🙂 těším se na tvou recenzi 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář